با پذیرش دانشجو در دورۀ کاردانی نقشه برداری از سال 1378، گروه مهندسی نقشه برداری دانشکده مهندسی دانشگاه زنجان فعالیت خود را آغاز نمود. در سال 1381 دانشجویان اولین دورۀ کارشناسی نقشه برداری در دانشگاه زنجان پذیرفته شدند. اولین دانشجویان کارشناسی ارشد ناپیوسته ژئودزی در مهر ماه سال 1387 و اولین دانشجویان کارشناسی ارشد ناپیوسته سیستم اطلاعات مکانی(GIS) نیز در مهرماه سال 1399 به این خانواده پیوستند.
گروه مهندسی نقشه برداری دانشگاه زنجان، بر کیفیت آموزش اصرار داشته و اهمیت زیادی برای آن قائل است. داشتن دانش گسترده در علوم پایه، خصوصاً فیزیک، ریاضی، آمار و کامپیوتر جهت موفقیت در این رشته، لازم است. علاوه بر آن، دروس نظری متعدد در شاخه های مختلف رشته که به همراه دروس عملی مربوطه ارائه می شوند، قابلیت ها و دایرۀ ارائۀ خدمات دانش آموختگان این دوره را بسیار گسترده کرده است. به همین دلیل واژۀ مهندسی نقشه برداری توانایی تداعی این قابلیت ها را ندارد! این رشته در گذشته در خارج از ایران با نام Surveying Engineering شناخته می شد و در ایران، مهندسی نقشه برداری ترجمه شد. اما امروزه به نام مهندسی ژئودزی و ژئوماتیک یا مهندسی ژئوماتیکGeomatics Engineering نامیده می شود که از دو بخش Geo به معنی زمین و matics (از mathematics) به معنای ریاضی تشکیل شده است و البته گویای فضای حاکم بر این تخصص است. برخی از مراکز آموزش عالی در ایران هم از این کلمه استفاده می کنند. با این توضیح می توان گفت که مهندس نقشه بردار متخصصی است که بیانی ریاضی برای زمین جستجو کرده و از آن در عمل استفاده می کند. منظور از زمین، مفهوم عام آن اعم از سطح زمین طبیعی، داخل زمین، بیرون زمین، رودها، دریاها و اقیانوس ;ها، شهرها و راه ها است.
مهندسین نقشه بردار (ژئوماتیک) نه تنها در اکثر حوزه های مهندسی اعم از مهندسی عمران، معدن، هوا فضا، فناوری اطلاعات (IT)، محیط زیست، کشاورزی، مدیریت بحران و .... بسته به گرایش خود می توانند خدمت کنند، بلکه در شاخه های علوم مانند ژئوفیزیک، هواشناسی و زمین شناسی هم توانایی فعالیت مشترک پیدا می کنند. حوزه های ثبت املاک و تعیین مرزها و حدود از حوزه های صددرصد تخصصی مهندسین نقشه بردار است.
همان طور که در بالا اشاره شد، این رشته که دارای گرایشهای متعدد مانند ژئودزی، فتوگرامتری، سیستم اطلاعات مکانی (GIS)، سنجش از دور (RS) و هیدروگرافی است، فرصت های شغلی متعددی را در اختیار دانش آموختگان خود قرار می دهد. به عنوان مثال مهندسی نقشه برداری جزء رشته های اصلی هفت گانه نظام مهندسی ساختمان و از رشته های اصلی نظام مهندسی معدن محسوب می شود.
گروه مهندسی نقشه برداری دانشگاه زنجان به اعتبار اعضای هیات علمی خود و با در اختیار داشتن کارگاه های متعدد و تجهیزات پیشرفته، ارتباط تنگاتنگ با بخش صنعت و نیز با دیگر دانشگاه ها دارد. آمار اعضای هیئت علمی، دانشجویان و آزمایشگاه های گروه به شرح زیر است:
مرکز آموزشی پژوهشی سنجش از دور و سیستم های اطلاعات مکانی
کارگاه نقشه برداری
کارگاه تعمیر و نگهداری
آزمایشگاه میکرو ژئودزی
آزمایشگاه ژئودزی ماهواره ای
آزمایشگاه فتوگرامتری آنالوگ
آزمایشگاه فتوگرامتری برد کوتاه
آزمایشگاه فتوگرامتری رقومی و پردازش تصاویر رقومی
به منظور ارائه خدمات بهتر، هرگونه پیشنهاد و انتقاد سازنده خود را با ما در میان بگذارید